zondag 17 oktober 2010

Alvaro: RENAISSANCE - deel 2

BOUWSTIJL:

MATERIALEN

Constructieve materialen:
De meest gebruikte materialen om de constructie van een gebouw te maken, waren toen hout en baksteen. Bijvoorbeeld het hoofdgestel kan op twee manieren uitgevoerd worden, met hout(boven) en met steen (beneden).





Tempels gebouwd van steen, werden op een hele andere manier gebouwd dan tempels van hout. Ondanks dit verschil bleef men de vormen die het bouwen met hout opgeleverd hadden gebruiken.
In de Oudheid bouwden de Grieken muren van massieve natuursteenblokken. Deze blokken moesten heel goed afgewerkt zijn en op elkaar kunnen aansluiten. Zo ontstond er dan een spiegelgladde muur van natuursteen. De Romeinen daarna, vonden vaak dat dit te duur was en maakten muren van baksteen die afgewerkt met een laagje natuursteen of kalksteen. Zo werd er toch de indruk gewekt dat het gebouw is opgebouwd één van deze materialen.
Net als in de Renaissance maakten ze muren van baksteen en deze werden dus afgewerkt met een laagje natuursteen of kalksteen.



Materialen in de gevels en ter versiering:
Belangrijke onderdelen van gebouwen in de Renaissance worden bedekt met platen van terracotta (zoals in de Oudheid). Later zijn ze natuursteen gaan gebruiken, aangezien deze duurzamer was en dus langer meeging.
Ze gebruikten in die tijd verschillende soorten natuursteen, zoals kalksteen en marmer. De bouwmeesters van die tijd streefden naar zo glad mogelijk afgewerkte materialen. Marmer kon heel glad gemaakt worden, waardoor deze goed was om te gebruiken.
Kalksteen daarentegen moest afgewerkt worden met een pleisterlaag.
Sommige bouwwerken zien er als een vesting eruit. Onder grote en grove blokken natuursteen op de onderste lagen(ook wel rustica). De verdiepingen erboven zijn met steeds kleinere stukken natuursteen afgewerkt.
Op de daken worden voornamelijk de Romaanse dakpan (in de rode kleur) gebruikt. De dakpan is in verloop van tijd wel verbeterd, want zoals ie toen was is ie nu niet meer. Nu bestaat de pan uit twee gebogen vlakken. Vroeger was dit echter niet en waren toen twee losse dakpannen, namelijk een holle en een bolle.



Daarnaast werden er ook nog allerlei versieringen aangebracht in en buiten het gebouw. Binnen werd er op het pleisterwerk fresco’s geschilderd en buiten werden de gevels versierd met standbeelden.




BRON:
http://members.chello.nl/a.hereijgers/Klassiek%20bouwen/Klassiek%20Bouwen.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten