zondag 26 september 2010

Alvaro: TECTONIEK & ARCHITECTUUR van Villa Cornaro - deel 1

1. TECTONIEK

Skelet

Villa Cornaro kent een constructie geheel uit beton. De muren zijn zowel dragend als scheidend. Het is daarom voor de hand liggend dat de plattegrond van de begane grond hetzelfde is als die van de eerste verdieping.
Op de doorsnede hieronder kan de krachtafdracht goed gelezen worden. De muren staan op elkaar en de vloeren liggen hier tussen.
Aan zowel de noord als de zuid gevel staat een zuilenrij (met 6 kolommen c.q. zuilen). De noordelijke staat buiten de villa, terwijl die aan het zuiden naar binnen lijkt ‘geduwd’. Zo is het een loggia.
De massieve kolommen dragen de balkons en dienen ook als imposante vulelementen. Het feit dat ze twee verdiepingen hoog zijn, draagt alleen maar bij aan het dramatische effect.


Binnen in de villa staat een centrale kamer, de salon (ontvangsthal voor gasten). Hier staan ook 4 massieve kolommen, die de lange overspanning van de vloer/plafond draagt.

De bijgevoegde isometrische tekening schetst een beter beeld op het innerlijke skelet van de villa.



Huid

Villa Cornaro is opgebouwd uit stenen wanden en vloeren. De structuur is een compositie van gemetselde muren, hout en pleisterwerk.
Het dak bestaat uit traditionele gedekte dakpannen en bevat terrazzo vloeren.
De binnenkant ziet er glad en wit uit, dankzij het gebruik van intonaco (de dunne laag pleisterwerk waar de Fresco muurschilderingen op worden gemaakt).

-

1 opmerking: