zondag 5 september 2010

Alvaro: Landschap Analyse - week 1

Piombino Dese:

Villa Cornaro staat ongeveer een uur rijden verwijderd van Venetië, in de rustige en simpele omgeving van Piombino Dese.
Piombino Dese is een streek in de Italiaanse provincie Padua (regio Veneto). Piombino telt 8963 inwoners (31-12-2004) en heeft een oppervlakte van 29,5 km2.
In 1552 gaf Giorgio Cornaro, hoofd van een Venetiaanse familie, Palladio de opdracht om een woning voor hem te bouwen. Hier zou hij dan verblijven gedurende het oogstgetij van het jaar. Cornaro beschikte over enkele boerderijen in Piombino en vond het belangrijk om ook in die omgeving een eigen verblijfplaats te hebben. Dit werd echter meer dan een simpele ‘verblijfplaats’, want het werd een villa.

Bij het betreden van de kavel van Cornaro, zul je merken hoe dominerend de villa is ten opzichte van de straat en omgeving. De kavel eromheen is ontworpen naar de positie van de villa. Maar de plattegrond van de villa is bewust ontworpen, juist met betrekking tot de hele kavel. Zo loopt er van begin tot eind één lijn dwars door het gebouw en de kavel heen. Een ongebroken lijn, die de looproute voor moet stellen.

Originele situatietekening:


Schets van situatie rondom Villa Cornaro:

-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten